REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
DEPARTMENT OF FINANCE
FISCAL INCENTIVES REVIEW BOARD
MANILA

FIRB Advisory 006-2023

FOR : All Heads of Investment Promotion Agencies (IPAs) and
Registered Business Enterprises (RBEs) in the Information
Technology — Business Process Management (IT-BPM)
sector registered with the Board of Investments (BOI)

SUBJECT . Clarifications on the supplemental guidelines on the
registration of RBEs in the IT-BPM Sector with the BOI in
relation to FIRB Administrative Order (AO) No.
001-2023, as amended by FIRB AO No. 003-2023

DATE : 05 April 2023

In line with the policymaking and oversight functions of the Fiscal Incentives
Review Board (FIRB) under Republic Act No. 11534, otherwise known as the
“Corporate Recovery and Tax Incentives for Enterprises” (CREATE) Act, this
Advisory is released to provide clarifications concerning amendments to FIRB AO
No. 001-2023.

For further questions, you may reach out to your designated IPAs. Alternatively,
the FIRB Secretariat’s Monitoring and Evaluation Group (FIRB MEG) can assist you
for any inquiries or clarifications. They may be contacted at 5317-6363, local 8854
or through email at firbomeg@ntrc.gov.ph.

Your continued support and collaboration are highly appreciated.

Thank you.

J C. DANCFRATA
Assistant Secretary of Finance and

Head of the FIRB Secretariat
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ANNEX A
Clarifications on the Supplemental Guidelines on the Registration of

RBEs in the IT-BPM Sector with the BOI, as amended by FIRB AO No. 002-2023

Q.1.

Q.2.

Q.3.

Q.4.

and FIRB AO No. 003-2023

Are all assets of the IT-BPM RBE covered by these regulations?

No. Only the capital equipment and other assets related to the IT-BPM
project or activity registered with the BOI and are to be used to implement
work-from-home (WFH) arrangements shall be covered by these
regulations.

What shall be the coverage of the tax exemption indorsement (TEl) to be
secured from the Department of Finance - Revenue Office (DOF-RO)?

Based on Section E of FIRB AO No. 001-2023, as amended by FIRB AO
003-2023, only assets intended to be moved out of or currently outside the
economic zones and/or freeport zones for WFH arrangements shall be
required to secure a TElI.

Kindly note that existing goods will be covered by a blanket TEI per project,
covering existing goods that were imported as of 31 January 2023. For new
importations starting 1 February 2023, the TEI shall be processed per
project per shipment.

If a foreign-supplied intangible asset/software will not pass through the
BOC/any port (e.g., purely internet-based), will the TEl no longer be
required?

Yes, the TEI will no longer be required. The TEIl only covers goods that are
physically imported and processed by the BOC as imports.

If the intangible asset/software is a component of a tangible/physical
asset (e.g., part of equipment or machinery), will the related TEl be
secured?

Yes, the TEl must be secured. As the intangible asset/software forms part of
the imported asset, the cost of such intangible asset/software will be
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Q.5.

embedded in the purchase price of the tangible/physical asset that will be
processed by the BOC.

Can IT-BPM RBEs implement WFH arrangements while still processing the
blanket TEI?

Yes, WFH arrangements are already permitted upon registration with the
BOI. However, during the pendency of the issuance of the TEI, the
movement of goods from the economic zones and/or freeport zones, in
order to operationalize the WFH arrangements, shall only be allowed upon
successfully securing a provisional goods declaration (PGD) and submitting
a notarized undertaking.

Concerns on existing assets (or assets imported as of 31 January 2023)

Q.6.

Q.7.

Q.8.

Q.9.

What is the duration of the bond-free period for existing assets?

As provided by FIRB Resolution No. 33-2022, and as extended by FIRB
Resolution No. 012-23, the bond-free transition period shall run from 1
January 2023 to 30 June 2023.

What is the recourse of IT-BPM RBEs if they are still securing the TEI for
existing assets by the end of the bond-free transition period?

After the bond-free transition period, the goods may still be allowed to be
moved outside the economic zone or freeport zone provided that a PGD has
been secured and the specific and sufficient surety bond has been posted,
as approved by the BOC.

However, in no case shall the TEIl of existing assets currently outside the
economic or freeport zone be secured later than one (1) year from the
issuance of FIRB AO No. 003-2023 or the end of the bond-free transitory
period, whichever comes later.

What are the requirements for processing the PGD?

For the requirements and procedures regarding PGD, please refer to
Customs Administrative Order No. 02-2021.

If a blanket TEI has already been secured for existing goods, is there a
need to lodge a PGD?
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Q.10.

Q.11.

Q.12.

Q.13.

Q.14.

If the blanket TEI has already been secured, then there is no need to lodge a
PGD.

Where shall the application for the staging bill of lading (BL) or dummy BL
be filed?

The request for the staging BL/dummy BL shall be filed by the covered RBE
to the BOC satellite offices, as applicable, for pre-assessment. Thereafter,
the BOC satellite offices shall endorse the application for the approval of
the BOC Deputy Collector for Operations and the BOC Deputy Collector for
Assessment.

Aside from the requirements listed in Annex A of FIRB AO No. 001-2023,
what are the other requirements for the staging BL/dummy BL?

The application for the staging BL/dummy BL shall be filed together with a
pre-assessment entry, the related import documents, and a
memorandum/letter addressed to the BOC Deputy Collector for Operations
stating clearly the grounds and basis for the approval of the request. For the
requirements and procedures regarding the staging BL/dummy BL, please
refer to Customs Memorandum Order No. 22-2018.

Is the inventory list of importations (attachment 5) to the BOC before
processing the request for staging BL/dummy BL?

Yes, the BOC requires the inventory list of importations to be covered by the
blanket TEl in order to process and issue the staging BL/dummy BL.

Can import licenses issued by IPAs serve as acceptable substitutes for the
transit-single administrative document (TSAD) in applying for the staging
BL/dummy BL?

Yes. If the TSAD is no longer available, the related admission permit or
import permit, or any other equivalent document, can also be used in lieu
of the TSAD.

How long will it take to secure a staging BL/dummy BL number?

Upon submission of complete documents, the staging BL/dummy BL shall
be released within three (3) working days.
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Q.15. Do IT-BPM RBEs need to secure staging BL/dummy BL if all WFH assets to
be moved outside the economic zone or freeport zone are locally
purchased equipment?

The staging BL/dummy BL is a requirement to process the TEI for imported
existing goods. If the WFH assets to be moved outside the economic or
freeport zone are locally purchased equipment, then the staging BL/dummy
BL does not need to be secured.

Q.16. Is there a format for the letter request for staging BL/dummy BL?

There is no format for the letter request. However, the letter should be
addressed to the Office of the Deputy Collector for Operations (ODCOPE).

Q.17. Is the staging BL/dummy BL only required for existing assets?

Yes, the staging BL/dummy BL is only required to secure the blanket TEI for
existing assets. New importations starting 1 February 2023 shall be covered
by an actual signed and dated Import BL/Air Waybill. Please refer to Annex
A of FIRB AO No. 001-2023 for the distinction between requirements for
existing assets and new importations starting 1 February 2023.

Concerns on new assets (or assets imported starting 1 February 2023)

Q.18. What is the process for new importations starting 1 February 2023?

As amended by FIRB AO No. 003-2022, new importations of IT-BPM RBEs
shall undergo the existing/status quo clearance procedures and
documentary requirements of their concerned IPA in order to release the
goods from BOC custody. The additional step of securing a TEl from the
DOF-RO will only arise when the IT-BPM RBE requests for the movement of
goods from the economic zone or freeport zone.

As an additional control measure, kindly note that the related import
permit/admission permit, or any other equivalent document to be issued by
the concerned IPA for all new importations, must indicate an annotation
that a TEl must be secured if the related assets will be moved out of the
economic zone or freeport zone, for WFH purposes.
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Q.19. What is the recourse of IT-BPM RBEs if they are still securing the TEI for
the new importations and these goods already need to be moved outside
the economic or freeport zone?

As amended by FIRB AO No. 003-2022, new imported assets may still be
allowed to be moved outside the economic or freeport zone provided that a
PGD has been processed, the specific and sufficient bond has been paid,
and an application for TEl has already been filed with the DOF-RO at the
time of lodgement. For the requirements and procedures regarding PGD,
please refer to Customs Administrative Order No. 02-2021.

Q.20. How can the Certificate of Non-Local Availability (CNLA) requirement be
secured?

The submission of the CNLA, as required in the FIRB AO No. 001-2023 for
the processing of the TEl, shall be deferred pending the issuance of the joint
memorandum circular of the DOF and the DTl on how to operationalize the
issuance of the CNLA under Rule 2, Section 4(B)(3) of the implementing
rules and regulations (IRR) of the Corporate Recovery and Tax Incentives for
Enterprises Act (CREATE) Act, as amended. Please refer to FIRB
Administrative Order No. 002-2023: Deferral of the CNLA requirement
under FIRB AO No. 001-2023, for the related issuance.

Concerns on proof of entitlement to VAT incentives for local assets

Q.21. Is submission of invoices and receipts mandatory in order to prove that
local purchases are entitled to VAT incentives?

In general, locally purchased goods used for WFH arrangements, which
were subject to VAT zero-rating, should be supported by the related VAT
zero-rating certificate issued by the concerned IPAs. Given the need to
balance government control procedures and the ease of doing business,
risk-based validation should be applied whenever possible.

Concerns on the valuation methods of the BOC for the sale, transfer, donation
or disposal of the related assets of the covered RBE, whether local or imported

Q.22. Considering there is a fully depreciated asset (i.e., zero net book value)
with a useful life of five years (i.e., 20% depreciation per year), will the
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asset be assessed based on the 50% depreciated value using the valuation
method under Section H.1 of FIRB AO No. 001-2023?

Yes, this is correct. As decisions on asset sales and disposals are often
accompanied by other economic and non-economic factors, the IT-BPM RBE
must determine the corresponding optimal alternative.

Q.23. Will BOC’s valuation for asset disposal indicated in Section H of the FIRB
AO No. 001-2023 apply to locally purchased equipment enjoying VAT
zero-rating?

Yes, the valuation for asset disposal shall also apply to locally purchased
assets.

Q.24. Does the valuation method of the BOC for the sale, transfer, donation, or
disposal of related assets apply retroactively to assets existing before the
registration of IT-BPM RBEs to the BOI?

No. The valuation method prescribed in Section H of the FIRB AO No.
001-2023 will only be applied prospectively. The valuation will not cover the
existing assets of the IT-BPM RBEs that were already disposed of and paid
accordingly or those paid under protest, prior to the IT-BPM RBE’s BOI
registration.

Concerns on BOC Procedures

Q.25. Are cargoes still subject to 100% inspection by the BOC even if the RBE is
already registered with the BOI?

Yes. The BOC has the right to physically inspect and validate that the goods
listed in the submitted farm-out forms are the same goods to be taken out.

As mentioned in FIRB AO No. 003-2023, the concerned IPA and the BOC unit
of the economic zone or freeport zone are enjoined to exercise a high
degree of diligence in checking and monitoring the number of goods and
equipment taken out of the economic zone or freeport zone and into the
customs territory.

Concerns on expansion projects under PEZA
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Q.26.

Q.27.

Q.28.

Is an extension office (i.e., activity on the same building but on a different
floor) considered as another project that needs to be registered for tax
incentives?

If the operations at the additional floor would entail an increase in
production capacity, either through the installation of new IT equipment or
the hiring of additional personnel, then the extension office is an expansion
project that may be registered for incentives separately. Kindly note that a
qualified expansion project shall be subject to a separate application and
approval process, as aligned under existing rules and regulations.

If the extension office is intended only for rearranging the office premises,
the concerned RBE shall secure a Letter of Authority (LOA) from PEZA for
the additional area of operations. In this instance, there will be no
additional incentives granted to the RBE, and the incentives for the
extension office shall be co-terminus with the incentives of the existing
project.

Are transferee IT-BPM RBEs registered with PEZA and BOI still required to
maintain an office inside the economic and/or freeport zone?

Based on PEZA Memorandum Circular No. 2022-067, the transferee RBEs
are still required to maintain an office inside PEZA-registered IT
Centers/Buildings. Failure to comply shall result in the cancellation of its
registration with PEZA as an IT Enterprise and subsequently, its registration
with BOI.

Can IT-BPM RBEs implementing WFH arrangements reduce their office
space inside the economic and/or freeport zone? To what extent is the
reduction allowed?

Based on PEZA Memorandum Circular No. 2022-067, PEZA Rules and
Regulations shall still apply to the operations of the transferee RBEs,
including the related applications for office space reduction, among others.
While there is no specific area or reduction rate indicated, the reduced
office space must remain compliant with the required occupant density
under the National Building Code of the Philippines (NBCP) and other
existing rules and regulations of the concerned IPA, as applicable.
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Q.29. What's the process if the PEZA-registered RBE transfers its operations to a
new location?

Based on PEZA Memorandum Circular No. 2022-067, PEZA Rules and
Regulations shall still apply to the operations of the transferee, including
the transferred operations. The corresponding application for the transfer
shall still be processed under PEZA. Once the appropriate letter of authority
has been issued and the PEZA Certificate of Registration (COR) of the
transferee has been amended to reflect the new location, the IT-BPM RBE
shall request for the endorsement of PEZA, for submission to the BOI,
covering the changes in the registration.

Concerns on the updating of the BIR registration of IT-BPM transferees

Q.30. What IPA should be indicated in the Application for Registration
Information Update (BIR Form No. 1905) in order to update the IT-BPM
RBE’s BIR COR?

Kindly note that IT-BPM transferees are required to update their BIR COR.
The IPA to be indicated is the new IPA followed by the old IPA, separated by
a forward slash (e.g., BOI/PEZA or BOI/CDC). This is also the IPA that will be
indicated in the Income Tax Return (ITR).

For RBEs with multiple registered activities under multiple IPAs, additional
sheets of BIR Form No. 1905 should be accomplished (as many as
necessary). The RBE shall inform the BIR Revenue Officer of the fact that
there are multiple registered activities under multiple IPAs to be updated.

The registration update may also be done using the Online Registration and
Update System (ORUS) of the BIR (https://orus.bir.gov.ph/).

Clarifications on the supplemental guidelines on the registration of RBEs in the IT-BPM Sector
with the BOIl in relation to FIRB AO No. 001-2023, as amended by FIRB AO No. 003-2023
Page 9 of 9



